Slow Food Stockholm info@slowfoodstockholm.se
 

Det Nordiska Biet är nu upptagen i Slow Food Ark of Taste

PRESS

Det Nordiska Biet är nu upptagen i Slow Food Ark of Taste; en kartläggning av planetens smaker av arter, växtsorter och mathantverk som riskerar att försvinna eller glömmas bort.

 

Slow Food-rörelsen arbetar för en ökad ekologisk produktion, bevarandet av lokal och regional matkultur samt utveckling av ett jordbruk som varken utarmar jorden eller människorna som brukar den.

Ark of Taste är ett smakarkiv med uppdrag att bevara planetens Gastronomisk mångfald.

1996 sjösattes Smakens Ark; Ark of Taste vid den första Smakfestivalen – Salone del Gusto i Turin och har sedan dess långsamt spridit sig över hela världen. Slow Food Ark of Taste är en slags Noaks Ark för smaker och har kartlagt hundratals produkter av arter, sorter och raser som är på väg att försvinna eller glömmas bort. Många är traditionella mathantverk gjorda på kultursorter och lantraser, andra har smaker från jorden och landskapet där råvaran ursprungligen härstammar från.

Sverige har nu fått sin 10:e Ark of Tast- produkt i sitt smakarkiv varav 3 stycken är Presidia

http://www.fondazioneslowfood.com/en/nazioni-arca/sweden-en/ 

Nordic Bee Det Nordiska biet, Apis mellifera, mellifera

Det Nordiska biets honungs sensoriska egenskaper är beroende på vad och var honungsbiet levt, ätit och hur honungen hanterats. Den färdiga honungen kan används som smaksättare till alla slags rätter, bakverk och drycker som kräver sötma eller jäsning. Honung kan även njutas som den är på en sked och smakar lika gott i slott som i koja.

Det Nordiska biet även kallad svart eller brunt bi, har funnits här sedan istiden och har dokumenterats i Sverige så långt tillbaka som till 1300-talet. Den mörkare färgen på biet och dess relativt långa hårstrån hjälper bina att absorberar värme och är anpassat till vårt kalla klimat.

Biodlingen i Sverige spreds från Mälardalen norrut under 1700-talet då biodlare började tillverka bikupor av halm i stället för att samla in honung från de ihåliga träd där bina naturligt hade sina bisamhällen. Under 1800-talet började biodlare importera mer produktiva biraser från andra länder och tillsammans med dem fick man med sig varroakvalstret samt andra bisjukdomar. Det Nordiska honungsbiet minskade i antal till en mycket liten spillra tills Projekt Nordbi bildades.

I sitt arbete med att försöka rädda det utrotningshotade honungsbiet har Föreningen Nordbi genom avel i områden där bina är fria från andra importerade honungsbiraser lyckats få fram renrasiga Nordiska bin med goda egenskaper. Jämtland, Värmland och Västerbotten är områden där biet är mest utbrett, dock ser fler och fler biodlare i andra delar av landet ett värde i honungen från det Nordiska honungsbiet.

http://www.fondazioneslowfood.com/en/ark-of-taste-slow-food/nordic-bee/

Ark of Tastes tre Presidiaprodukter är

Bruna bönor från Öland

Suovas kåtarökt reninnanlår från Sápmi Ark- och presidiaprodukt i Sápmi

Källarlagrad getost från Jämtland/Härjedalen

De sju andra Ark of Taste-produkterna är

Flodkräfta Astacus astacus, Kalvdans, Linderödssvin, Upplandskubb, Svensk Fjällnära Ko, Äggost och nu det Nordiska biet.

The Ark of Taste of Sweden eller ”svenska smakernas ark” arbetar med att bedöma om produkter, arter eller raser som är på väg att försvinna från marknaden, ska tas upp på smakernas ark i Sverige. Om de hamnar på smakernas ark är förhoppningen att alla Slow Foods medlemmar arbetar för att uppmärksamma produkterna och göra dem kända. Privatpersoner kan lämna förslag på produkter. En blankett för att lämna förslag finns på Slow Foods webbsida. Vi vill gärna ha förslag på fler produkter som kan var med på arken.

För att placeras på Arken måste de vara:

  1. En produkt eller en maträtt, men det kan också vara en speciell växtsort eller husdjursras.
  2. De ska ha en speciell smakkvalité som beror på det traditionella eller lokala ursprunget.
  3. De ska ha lokal identitet och ha en anknytning till en region eller plats.
  4. De ska finnas på marknaden åtminstone i små kvantiteter
  5. Det ska finnas en risk för att produkterna och traditionen riskerar försvinner.

I styrelsen för svenska smakernas ark ”Arkkommittén” ingår:

Bodil Cornell, ordförande bodil@eldrimner.com

Annigun Wedin, kassör annigun@eldrimner.com

Maria Larsson, sekreterare

Gert Andersson, ledamot

Ulrika Brydling, ledamot

Sebastien Boudet, ledamot

Jens Linder, ledamot

TEXT: Birgitta Hörnfeldt-Spetz

 

 

 
 

More Posts in Uncategorized

 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *